Kan plantaardige voeding je onderuit halen? Oxalaten

20-02-2020 12:54

Oxalaat of oxaalzuur…. Wel eens van gehoord?

 

Misschien in verband met nierstenen. Die kunnen o.a. hieruit zijn opgebouwd. Maar oxalaten kunnen aan veel meer klachten en chronische aandoeningen ten grondslag liggen. Oxaalzuur zit in veel planten en bindt zich heel graag aan mineralen (als een soort magneet) met de grootste voorkeur voor calcium. Het ziet eruit als een minuscuul klein glasscherfje, een heel klein scherp kristalletje. Je weet hoe gemeen een glasscherf kan zijn. Dit geldt ook voor oxalaat. Waar het mee in contact komt, beschadigt het!

In het gunstigste geval komen de oxalaten met je voeding, bijv. spinazie, via je maag in je darmen. Ze binden zich daar aan mineralen, als die voldoende  aanwezig zijn bij je spinazie. Ook zijn er oxalaat afbrekende bacteriën in gezonde darmen. Dit samen kan het grootste deel van de oxalaten in die spinazie onschadelijk maken en met de ontlasting uit je lichaam verwijderen. Het nadeel hiervan is wel dat je hierdoor mineralen uit je voeding niet kunt opnemen, die met de oxalaten verdwijnen in de toiletpot. Dus bij veel oxalaatrijke voeding, moet je je mineraalinname echt verhogen.

Echter er kan veel mis gaan. Als je weinig mineralen in die maaltijd hebt, kan het oxaalzuur zich niet binden en kan het door de darmwand heen; waar het niet hoort. Ook heeft niet iedereen voldoende van de bacterie, oxalobacter, door bijv. antibiotica gebruik, maar ook door pesticide gebruik zoals glyfosaat. Dit doodt namelijk ook deze waardevolle bacteriën. Dan is het ook nog belangrijk dat je darmwand gezond is, zonder kleine gaatjes (ook wel lekkende darm genoemd). Als je namelijk kleine gaatjes hebt in de darmwand, dan kunnen de oxalaten hierdoor heen, via je bloed naar de rest van je lichaam.

Als de afbraak en uitscheiding dan niet optimaal zijn, wat is dan het gevolg?

Ten eerste beschadigen oxalaten de slokdarm, maag en darmwand door hun kristalstructuur, waardoor ze kunnen bijdragen aan het ontstaan van een lekkende darm. Maar zijn ze eenmaal in het bloed, dan kunnen ze overal schade veroorzaken, ook aan de bloedvaten zelf. Het vormen van nierstenen is de meest bekende, die bestaan uit oxalaten. 

Maar veel minder bekend is het aandeel dat een opstapeling van oxalaten kan hebben in: gewrichtsklachten, spierklachten zoals fibromyalgie, terugkerende urineweginfecties, knobbels in je schildklier met ontsteking tot gevolg. Eigenlijk kan het in heel veel ziektes en aandoeningen een aandeel hebben. Ook kun je als hoofdklacht moeheid hebben, omdat ook de energie aanmaak in je cellen, kan worden aangetast.

In welke voeding zit veel oxaalzuur?

Het zit in enorm veel plantaardige voeding, dus ik ga ze niet allemaal noemen. De volgende hebben een heel hoog gehalte: cacao, blauwe en zwarte bessen, vijgen, kiwi, olijven, kurkuma, tarwe en de meeste andere granen. De meeste peulvruchten, zoals soja en veel noten, zoals amandelen. Van de groentes: wortels en bietjes, selderij (ken je modieuze gezonde selderij sapjes? Voor sommigen echt een slopende aanslag op hun gezondheid). Rabarber, 

(zoete) aardappels en spinazie! Je ziet in deze opsomming veel ‘gezonde’ voeding. Zo zie je dat gezond niet voor iedereen hetzelfde is.

In mijn blog ‘Kan plantaardige voeding je onderuit halen? Een inleiding’, gaf ik het voorbeeld van de gezonde smoothie met cacao, amandelmelk, kurkuma, spinazie en bosbessen. Dit kan wel een oxalaatgehalte hebben van 1,3 gram. We weten dat 4 tot 5 gram dodelijk kan zijn! De aanbevolen dagelijkse limiet is 150 mg.

Wat kun je hiertegen doen?

Eet minder oxalaatrijke voeding is het eerste advies. Gebruik zo min mogelijk antibiotica en als je het gebruikt, neem dan ook een goede probiotica na de antibiotica. Bedenk dat heel veel medicijnen de darmwand beschadigen, ook de gewone paracetamol e.d.!

Zorg voor je darmgezondheid door een gezond voedingspatroon met weinig bespoten groentes en fruit, suiker en allerlei industrieel bewerkte voeding. Vermijd ook de bewerkte plantaardige oliën. Eet voldoende gezonde vetten en eiwitten, vooral dierlijke. En kies bewuster je groente en fruit. Bedenk dat we vroeger ook niet het hele jaar door de beschikking hadden over groente en fruit, zoals nu.

Heb jij nare klachten die langzaamaan steeds meer toenemen en waarvoor geen oorzaak gevonden is. Bedenk dan dat oxalaten opstapeling hierbij een grote rol zou kunnen spelen.

Wil je hier meer over weten, wil je advies of begeleiding om je darmgezondheid te verbeteren of vermindering van vage klachten, neem dan contact met me. Dan kijken we samen hoe ik je hierbij kan helpen.