Oxytocine en melatonine: 2 hormonen die invloed hebben op verloop Corona besmetting

30-03-2020 10:19

Gelukkig leert de wereld elke dag meer over het Corona-virus en de ziekte die het veroorzaakt (COVID-19). Zo zijn er in de afgelopen week veel ontdekkingen gedaan; waar een New-Yorkse arts al succes heeft met het combineren van malariatabletten en zink supplementen, zijn we ook meer te weten gekomen over factoren die een rol spelen in het verloop van de ziekte.

Wat bepaalt of iemand ernstig ziek wordt van corona?

Afgelopen week is uit onderzoek duidelijk geworden dat niet zozeer een zwak immuunsysteem de kans vergroot op een heftiger verloop bij besmetting. Juist in diegene die moeten worden opgenomen in het ziekenhuis blijkt dat ze een trager ÉN overactief immuunsysteem hebben. Ofwel er is te veel ontstekingsactiviteit waardoor er uiteindelijk vocht ontstaat in de longblaasjes die daardoor slechter gaan werken of zelfs kunnen knappen.

Daarnaast was al gebleken, zoals terug te lezen in mijn blog ‘Corona, angst en dan’, dat ook de werking van de rode bloedcellen ontzettend belangrijk zijn. Diabetici lopen daarom ook een groter risico, omdat zij meer beschadigde rode bloedcellen hebben; maar hier hebben niet alleen diabetes patiënten last van. Ook mensen die veel en vaak koolhydraatrijke producten en maaltijden eten. Daarom was mijn eerdere advies al: verlaag je suikers en koolhydraten in het algemeen.

Ten slotte is de gezondheid van de longen ook erg belangrijk. Mate van luchtvervuiling in je omgeving, of je een roker bent of niet en mate van fitheid bepalen voor een groot deel hoe goed de longen functioneren. Daarom adviseer ik iedereen die al lang aan het overwegen is om te stoppen: doe het nu! Het kan immers je leven redden.

Deze drie punten kunnen enorm belangrijk zijn aangezien de meesten het corona-virus zullen krijgen (of al hebben gehad). Zo kunnen we ons richten op twee pijlers: leefstijl en voeding en hun invloed op een overactief immuunsysteem.

Hoe zit dat: Corona-virus en een overactief immuunsysteem?

In het begin wilden ze in China al meteen weten hoe het komt dat dieren (en specifiek) vleermuizen niet ziek worden en wij wel. Wat bleek was dat dieren wel een immuunreactie hebben, maar tegelijkertijd ook een grote activatie hebben van een ontstekingsremmend pad [1]. Ofwel ze hebben snel een precies goede activiteit van het immuunsysteem. Wat blijkt er te gebeuren bij mensen die moeten worden opgenomen, is dat überhaupt de eerste immuunreactie te laat is [2]. En dat daarna het ontstekingsremmende pad niet of te weinig wordt geactiveerd [3]. Hierdoor hebben zij in het lichaam en specifiek rondom de longen meer ontstekingsbevorderaars en dan specifiek: Interleukin-1 (IL-1) Interleukin-6 (IL-6) [4, 5, 6]. Deze veroorzaken de overactiviteit waardoor uiteindelijk schade wordt veroorzaakt aan de eigen longen.

Voor dit proces zou je de volgende metafoor kunnen gebruiken:

Het is alsof je een mug op de muur wilt doodslaan. Dan gebruik je ook geen trage sloopkogel, want deze sloopkogel zorgt voor veel meer ‘collateral damage’. In dit geval is de ‘collateral damage’ dat je eigen longweefsel agressief aangevallen wordt. In plaats daarvan wil je eigenlijk direct bij irritatie hem met een muggenmepper doodslaan. 

Hoe krijg je een snellere immuunreactie en minder overactiviteit

Dit is afhankelijk van de immuunreactie veroorzaakt door simpele afweercellen: IFN cellen. Deze zijn vanaf de geboorte al aanwezig. Dit verklaart ook waarom de jongste groep wereldwijd nog geen één slachtoffer heeft gehad [2]. Juist als men ouder wordt gaan de aantallen en activiteit omlaag waardoor er trager gereageerd gaat worden.

Gelukkig zijn er vele manieren om deze weer op te hogen en ze ook sneller te laten reageren.

Oxytocine (knuffelhormoon) 

Dit hormoon, ook wel bekend als het knuffelhormoon, heeft tal van functies. Het is dan ook al een hormoon wat bijna elk dier al heel lang heeft; dit geeft aan hoe belangrijk het is geweest voor iedere soort om het voortbestaan te garanderen. Maar 1 van de opmerkelijke functies is dat het de thymusklier ofwel zwezerik en het beenmerg stimuleert om meer IFN te produceren [7]. Daarnaast is ook al aangetoond dat mensen met hogere levels van oxytocine minder IL-1 en IL-6 hebben [7, 8, 9]. Ofwel: hoe meer oxytocine hoe sneller je eerste immuunreactie is en hoe minder je overactiviteit zal zijn. 

Daarnaast heeft oxytocine meer voordelen voor jou in petto! Zo zorgt het voor: meer spiermassa, minder honger, hogere stofwisseling, minder angst, meer geluk, minder depressies en gezonde bot- en kraakbeen- opbouw/vernieuwing [9].

Melatonine

In een recent onderzoek lieten Wu en zijn collega’s [10] zien dat hogere hoeveelheden melatonine (slaaphormoon) leidde tot minder interleukines (IL-1 en IL-6) die juist de longschade veroorzaken in het Corona-virus. Het opvallende hierbij is ook weer, dat kinderen van nature meer melatonine aanmaken in hun jongere jaren. Waar daarentegen de ouderen vaak moeite hebben met het natuurlijk aanmaken van dit hormoon.

Slapen

Naast de werking van het slaaphormoon zijn de processen tijdens slapen ook enorm belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem. Zo is al lang bekend dat een tekort aan slaap leidt tot een hogere immuun activiteit en juist ook weer van de interleukines 1 en 6 [11]. Maar ook de kwaliteit van de slaap is enorm belangrijk. Zo bleek in deze studie [12] dat een slechtere slaapkwaliteit zorgde voor meer IL-6 en een hogere mate van depressie (iets wat we beide niet willen in deze periode).

 

Wat kun je zelf doen?

Hieronder komen een aantal tips die je immuunsysteem positief kunnen beïnvloeden door onder andere te werken aan: de hoeveelheid oxytocine die je lichaam loslaat, hoeveelheid melatonine aanmaakt gedurende de dag en de kwaliteit en de kwantiteit van je slaap te optimaliseren. Zo kan jij je immuunsysteem een boost geven zodat je sterker bent in de strijd tegen het Corona-virus. Zowel fysiek als mentaal.

 1. Sta in een vast ritme elke dag op tijd op. 
   
  En zorg dat je meteen voor minimaal 10 minuten rechtstreeks zonlicht binnenkrijgt. Doe dit door bijvoorbeeld in de ochtend al een kleine wandeling te maken. Hierdoor: verlaag je je stress/angst, maak je meer melatonine aan, begin je je dag goed en laat je je cortisol (stress) piek in de ochtend meteen dalen waardoor je meer oxytocine aanmaakt. 
 2. Knuffel je naaste dagelijks minimaal 2 keer per dag. Dit lijkt controversieel in deze tijd, maar mensen in hetzelfde huishouden hebben eigenlijk de garantie om elkaar te besmetten. Dit blijkt ook uit het advies van de regering dat alle huisgenoten bij een besmetting thuis moeten blijven. Waarom wel knuffelen? Dit is misschien wel het sterkste middel om je oxytocine te laten stijgen. Daarnaast verlaagt het ook weer angst/stress. Je hoeft het knuffelen niet te beperken tot mensen. Ook het knuffelen van huisdieren verhoogt je oxytocine. Het is niet voor niets dat er al veel onderzoeken zijn die laten zien dat het knuffelen van dieren het herstel van mensen bij ziekte bevordert.  
 3. Loop/sport/beweeg in de middag (momenteel tussen 12 en 15 uur) voor minimaal 20 minuten in de zon. Naast nitrietoxide (NO) die je opdoet maak je ook weer echte vitamine D aan. Beide zijn cruciaal in de aanmaak van melatonine en oxytocine. NO is daarnaast een natuurlijke bloeddrukverlager. Iets wat nog meer kan bijdragen aan het verlagen van je risico op besmetting en het hebben van een heftig verloop van de ziekte.
 4. Zorg dat je zicht hebt op natuurlijk zonlicht ten tijde van de zonsondergang, door of buiten te zijn of door je raam naar buiten kan kijken. Hierdoor houd je je biologische en circadiaans ritme in stand en weet je lichaam in de avond beter de melatonine, die je opgedaan hebt gedurende de dag, weer af te geven.
 5. Zorg voor mindfulness of ontspanning in de avond. Dit kan een meditatie zijn, het lezen van een ontspannend boek, het kijken van een comedy of gewoon wat ontspannende muziek zijn. Alle hebben invloed op je melatonine en je oxytocine. Daarnaast hebben ze ook een positief effect op je mentale gezondheid.
 6. Probeer in de avonduren zo veel mogelijk beeldschermen te vermijden. Mocht je toch nog kijken naar een scherm, zorg dan dat je een nachtmodus aan hebt of f.lux gebruikt. Deze halen de blauwe lichtgolven uit het licht, waardoor de melatonine niet wordt afgebroken en de afgifte ook niet later komt. Eventueel kan je ook een somnoblue bril gebruiken, deze bril filtert alle schadelijke blauwe tinten uit het hedendaagse kunstmatige licht. Als je de code ‘body-hacking’ gebruikt op SomnoBlue.nl dan krijg je 10% korting! Beide maatregelen zorgen ervoor dat je melatonine niet wordt afgebroken en op tijd wordt afgegeven zodat je ook op tijd in slaap kan vallen.
Met dank aan Steven de Oude body-hacking.nl/
 
 
Literatuur
 1. Banerjee, A., Baker, M. L., Kulcsar, K., Misra, V., Plowright, R., & Mossman, K. (2020). Novel Insights Into Immune Systems of BatsFrontiers in Immunology11, 26.
 2. Mosaddeghi, P., Negahdaripour, M., Dehghani, Z., Farahmandnejad, M., Moghadami, M., Nezafat, N., & Masoompour, S. M. (2020). Therapeutic approaches for COVID-19 based on the dynamics of interferon-mediated immune responses.
 3. Perlman, S., & Netland, J. (2009). Coronaviruses post-SARS: update on replication and pathogenesisNature reviews microbiology7(6), 439-450.
 4. Gong, J., Dong, H., Xia, S. Q., Huang, Y. Z., Wang, D., Zhao, Y., … & Lu, F. (2020). Correlation Analysis Between Disease Severity and Inflammation-related Parameters in Patients with COVID-19 PneumoniamedRxiv.
 5. Conti, P., Ronconi, G., Caraffa, A., Gallenga, C. E., Ross, R., Frydas, I., & Kritas, S. K. (2020). Induction of pro-inflammatory cytokines (IL-1 and IL-6) and lung inflammation by COVID-19: anti-inflammatory strategiesJournal of biological regulators and homeostatic agents34(2).
 6. Mehta, P., McAuley, D. F., Brown, M., Sanchez, E., Tattersall, R. S., & Manson, J. J. (2020). COVID-19: consider cytokine storm syndromes and immunosuppressionThe Lancet.
 7. Wang, P., Yang, H. P., Tian, S., Wang, L., Wang, S. C., Zhang, F., & Wang, Y. F. (2015). Oxytocin-secreting system: a major part of the neuroendocrine center regulating immunologic activityJournal of neuroimmunology289, 152-161.
 8. Ho, J. M., & Blevins, J. E. (2013). Coming full circle: contributions of central and peripheral oxytocin actions to energy balanceEndocrinology154(2), 589-596.
 9. Erdman, S. E., & Poutahidis, T. (2016). Microbes and oxytocin: benefits for host physiology and behavior. In International review of neurobiology (Vol. 131, pp. 91-126). Academic Press.
 10. Wu, G. C., Peng, C. K., Liao, W. I., Pao, H. P., Huang, K. L., & Chu, S. J. (2020). Melatonin receptor agonist protects against acute lung injury induced by ventilator through up-regulation of IL-10 productionRespiratory Research21(1), 1-17.
 11. Meier-Ewert, H. K., Ridker, P. M., Rifai, N., Regan, M. M., Price, N. J., Dinges, D. F., & Mullington, J. M. (2004). Effect of sleep loss on C-reactive protein, an inflammatory marker of cardiovascular riskJournal of the American College of Cardiology43(4), 678-683.
 12. Prather, A. A., Rabinovitz, M., Pollock, B. G., & Lotrich, F. E. (2009). Cytokine-induced depression during IFN-α treatment: the role of IL-6 and sleep qualityBrain, behavior, and immunity23(8), 1109-1116.