Plant sterolen uit plantaardige zaadoliën wel zo aardig?

13-02-2023 10:45

Plant sterolen uit plantaardige zaadoliën wel zo aardig?

Plant sterolen zijn chemisch bijna hetzelfde als cholesterol en kunnen we wel fake cholesterol noemen. Ze bevinden zich in alle plantaardige oliën. In zaadolie zoals van rijst, raapzaad en zonnebloem is het aandeel heel hoog, maar het bevindt zich ook in olijf- en kokosolie.

Het wordt geclaimd als gezond voor het hart, omdat dit het LDL cholesterol gehalte in het bloed verlaagt. Dit is vaak vermeld op de etiketten van plantaardige margarines en bak- en braad oliën.

Maar is het werkelijk zo aardig voor ons?

Ze verlagen inderdaad het LDL cholesterolgehalte in ons bloed, omdat het o.a. de opname van cholesterol in de dunne darm uit onze voeding verhindert.

Daarvoor in de plaats wordt dan sterol opgenomen. Ons lichaam neemt echter maar slechts 1% van alle sterolen uit onze voeding op. En ons lichaam maakt zelf geen sterolen aan, terwijl het wel cholesterol aanmaakt. Wat voor reden zou dit hebben?

Sterolen hebben een verstorende werking op gezonde lichaamsprocessen

Zo worden ze bijv. ten koste van cholesterol ingebouwd in de membranen (wanden) van rode bloedcellen. Cholesterol houdt membranen soepel en stevig. Sterolen in de membranen veroorzaken vroegtijdige afsterving van rode bloedcellen. Afgestorven rode bloedcellen maken deel uit van plaque in bloedvatwanden. Bij autopsies van jonge mannen die aan hartinfarcten zijn overleden werden veel sterolen gevonden in de beschadigde bloedvaten(1).

Cholesterol is levensnoodzakelijk

Cholesterol speelt een rol in veel levensnoodzakelijke lichaamsprocessen en is een belangrijke bouwsteen van o.a. al onze bijnier- en geslachtshormonen. Uit onderzoeken blijkt inmiddels dat LDL cholesterol alleen schadelijk is, als het door oxidatie (verroesting) is beschadigd. Laten nou net zaadoliën enorm snel oxideren in de fles onder invloed van tijd, zuurstof, licht en warmte. Deze oliën dragen dus bij aan oxidatieschade aan o.a. LDL cholesterol. En speelt zo een oorzakelijke rol in het ontstaan van hart- en vaataandoeningen.

Ook verhoogde suiker (2) - en insulineniveaus in het bloed en inademing van giftige stoffen (denk aan roken en luchtvervuiling) zijn oorzaken van oxidatie schade in het lichaam; ook van LDL cholesterol in het bloed.

Cholesterol geen oorzaak van hart- en vaatziekten

Goed om te weten dat er inmiddels overeenstemming is binnen de wetenschap dat cholesterol uit onze voeding geen oorzakelijk verband heeft met het ontstaan van atherosclerose ofwel het dichtslibben van bloedvaten met mogelijk hartinfarct tot gevolg (3).

Aangezien de demonisering van het eten van verzadigd vet voorkomt uit die inmiddels weerlegde theorie dat cholesterol een belangrijke oorzaak is in het ontstaan van hart- en vaatziekten, is het misschien tijd om te erkennen dat ook het eten van verzadigd vet geen bewezen oorzakelijk verband heeft met hart- en vaatziekten.

We hebben als mens al een paar miljoen jaar dierlijk verzadigd vet gegeten, We eten nog maar heel recent plantaardige zaadoliën. We hebben als mens totaan zo'n 100 jaar geleden geen mogelijkheid gehad om deze sterk bewerkte oliën te eten. Probeer maar eens olie te halen uit een zonnebloempitje...

Vanuit dat oogpunt heeft dierlijk vet de test doorstaan en is het eten van plantaardige zaadoliën eigenlijk een groot experiment. Eentje waar ik niet meer aan mee doe.

Voor meer info het werk van dr. Paul Mason: https://youtu.be/-xCr3mvFCHM

Referenties:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1626933/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16443784/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30198808/