Soja of sonee?

18-03-2021 16:34

SOJA OF SONEE?

Soja wordt door steeds meer mensen gegeten als vervanger van dierlijk eiwit. Het betrof eerst vooral tofu en tempéh, maar inmiddels heeft het zijn weg gevonden naar de supermarkt en wordt het in veel vlees en zuivel vervangende producten aangetroffen. Het heeft ook een gezond imago.

Veldboon uit China

De soja- of veldboon is een peulvrucht en komt uit China. Het werd o.a. geteeld om landbouwgrond te bemesten. Het werd niet gezien als voeding en niet zonder reden. Ook nu nog eten Aziaten niet veel soja en als ze het eten is dit in de gefermenteerde vorm. Denk aan natto, ketjap en tempéh.

So-ja?

Soja bevat veel antinutriënten. Dit zijn stofjes die giftig kunnen zijn en/of de opname van voedingsstoffen verhinderen. Laten we eens kijken wat er in soja zit:

  • Enzym-blokkers: stofjes die nodig zijn om eiwitten te verteren
  • Fytinezuur: verhindert in de darmen de opname van mineralen, vooral zink, magnesium, calcium en ijzer
  • Fyto-oestrogenen en isoflavonen: stofjes die erg lijken op oestrogeen. Amerikaanse deskundigen waarschuwen dat soja bij jonge meisjes kan leiden tot vervroegde puberteit en borstvorming. In 1992 berekende de Gezondheidsdienst van Zwitserland al dat 100 gr soja eiwit dezelfde hoeveelheid oestrogeen levert als de gemiddelde anticonceptie pil!
  • Glutamaten: smaakversterkende stofjes zoals MSG, die o.a. diarree kunnen veroorzaken
  • Goïtrenen: stofjes die de schildklierwerking onderdrukken door binding aan jodium. Japanse onderzoekers meldden dat het eten van 30 gr sojabonen per dag gedurende 1 maand tot een aanzienlijke verhoging van de TSH waarde leidde (het hormoon dat de schildklier opdracht geeft om thyroxine aan te maken). Dit veroorzaakte al krop (vergroting van de schildklier) bij enkele proefpersonen.

Waarschijnlijk hadden Chinezen al ondervonden dat soja teveel gezondheidsschade geeft om het als voeding te beschouwen. Ze hadden wel een manier gevonden om veel antinutriënten onschadelijk te maken. Ze eten daarom wel gefermenteerde producten van soja, maar als bijgerechtjes en niet dagelijks.

So-ja?

  • Soja biedt t.o.v. andere plantaardige voeding een relatief hoog eiwitgehalte om aan je eiwitten te komen als je vegetariër of veganist bent.
  • Het wordt gepromoot ter preventie van borstkanker. Hier is op basis van een brede analyse van meerdere onderzoeken echter nog geen bevestiging van gevonden. Hier is dus wetenschappelijk geen overeenstemming over.

Ik raad in ieder geval aan om alle mooie verpakkingen van zuivel en vleesvervangers te laten staan en alleen af en toe de gefermenteerde producten tempéh, miso, natto en ketjap te eten.

En voor baby’s en kinderen: laat alsjeblieft die vegetarische hamburgers en verleidelijke zoete zuiveltoetjes e.d. staan in het schap!