Vat je nou kou door kou of niet?

10-12-2020 16:32

Wat doet kou eigenlijk met je immuunsysteem?

Hou jij van kou?

De meeste mensen houden niet van kou. We zijn dan liever binnen en zetten de kachel aan of gaan met een kruik op de bank onder een deken. Herkenbaar?

Als we naar buiten gaan, kleden we ons warm aan. Want we zijn ook bang om kou te vatten als we te weinig aan hebben. Maar klopt dit wel? 

Hoe zou de mens dat vroeger hebben gedaan? Hoe lang hebben we al goed geïsoleerde huizen, centrale verwarming, warm water enz. We weten inmiddels dat de mens vroeger geregeld werd blootgesteld aan kou en we weten ook dat dat een functie had en heeft!

Wim Hof

Wim Hof is inmiddels wereldberoemd met zijn records o.a. op het gebied van het trotseren van kou en hij is al vele malen studie object geweest van wetenschappelijk onderzoek. We weten daarom steeds meer over de functie van kou.

"A cold shower a day keeps the doctor away"  - Wim Hof

125.000 km bloedvaten 

We hebben 125.000 kilometer aan bloedvaten in ons lichaam en het is heel belangrijk om deze in een goede conditie te houden. Dit kun je doen door het nemen van een ijsbad, zoals ik zelf ook heb gedaan, maar ook door bijv. koude douches te nemen. Dit verhoogt de bloedcirculatie door meer bloed naar de organen te pompen om deze warm te houden. Een koude douche is een krachttraining voor je vaten en zal het hart ondersteunen bij de bloedcirculatie. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon in de winter in een korte broek naar buiten...

Versterking immuunsysteem:

Eén van de belangrijkste voordelen van een dagelijkse koude douche is het feit dat dit je immuunsysteem een boost geeft. Verschillende studies laten zien dat dit een verhoogde aanmaak teweegbrengt van het aantal witte bloedcellen die het lichaam verdedigen tegen infecties met o.a. virussen, bacteriën en schimmels. 

Als je een wisseldouche neemt, dan bevordert dit ook de afvoer van afvalstoffen door je lymfevaten. De afwisseling tussen warm en koud activeert het lymfesysteem door het samentrekken en ontspannen van je lymfeklieren. Hierdoor zal de vloeistof gemakkelijker uit de klieren worden gepompt met een sterker immuunsysteem tot gevolg.

Verlaging stressniveau in het lichaam:

Op verschillende manieren verlaagt het je fysieke stressniveau, wat zich o.a. kan uiten in verzuring, verhoogd ontstekingsniveau en verhoogd vrije radicalen niveau. Koud douchen verlaagt je urinezuur niveau en verhoogt je glutathion niveau, wat een zeer sterke antioxidant is en de vrije radicalen kan neutraliseren.

Effect op gewicht:

We hebben in ons lichaam bruin en wit vet. Bruin vet neemt flink toe bij regelmatig koud douchen. Dit vet speelt een belangrijke rol bij onze temperatuurregulatie en verhoogt dus onze verbranding. We kunnen daardoor ook steeds beter tegen kou. Dit verhoogt onze stofwisseling, wat fijn is als je af wilt vallen.

Hormonale effecten:

Ook verhoogt het testosteron en de vruchtbaarheid bij mannen. Het aantal zaadcellen neemt enorm toe. Aan de andere kant neemt het aantal zaadcellen enorm af als je geregeld een warm bad neemt. Bij vrouwen in de overgang vermindert het opvliegers, wat heel prettig is.

Effect op depressie en draagvlak:

Het verhoogt je emotionele veerkracht. Juist het toedienen van fysieke stressprikkels, wat een koude douche flink doet, maakt je emotioneel evenwichtiger, omdat je lichaam zich hieraan aanpast.

Ook heeft het aantoonbaar positieve invloed op depressie. Het verhoogt de neurotransmitter noradrenaline en de plotselinge blootstelling aan kou prikkelt de hersenen wat een antidepressief effect heeft.

En nog meer:

Het verhoogt direct je alertheid, je krijgt een energie boost, je herstelt sneller na zware sportieve inspanning  en heeft een positief effect op huid en haar.

Contra-indicaties:

Er zijn eigenlijk geen nadelige bijwerkingen. Het wordt alleen afgeraden om hiermee te starten als je zwanger bent, als je epilepsie hebt of hartfalen, zware burn-out en een ernstige vorm van de ziekte van Raynaud. In dit geval is het beter eerst een arts te raadplegen en in ieder geval heel langzaam op te bouwen.

En nu beginnen!

Als je gezond bent kun je hier prima zelf mee te starten. Begin wel met het koude water op je voeten en handen en werk dan naar je romp toe. Begin kort, probeer rustig en diep te ademen. Vermijd je hoofd de eerste tijd: je kunt ‘brain-freeze’ krijgen als je het nog niet bent gewend. Bouw de tijd dat je onder de koude douche staat rustig op tot zo’n 2,5 minuten en ervaar zelf wat voor impact het op je heeft.

Mijn eigen ervaring

Ik ben er eind september 2020 mee gestart en doe het sinds die tijd dagelijks. Het moment van het draaien van de kraan van warm naar koud blijft bij nog wel een dingetje. Maar ik doe het wel, want ik weet inmiddels uit eigen ervaring hoe goed ik me erbij voel en hoe goed het voor mijn lichaam is. Ik kan bijv. al veel beter tegen kou, voel me krachtiger en begin heel fit aan de dag.

Heb je hier vragen over of wil je hier hulp bij, aarzel dan niet contact met me op te nemen.