Verzuur je door het eten van veel vlees?

15-02-2023 16:39

Verzuring van ons bloed door het eten van veel vlees?

Heb jij ook wel eens gehoord dat wij vaak veel te verzuurd zijn; dat vlees eten verzurend werkt, maar ook suikers en granen. Dat verzurende voeding een oorzakelijk verband heeft met botontkalking en kanker. Dat je daarom niet teveel vlees moet eten en daarnaast in ruime mate alkaliserende voeding zoals groenten en fruit.

Wat is hiervan waar?

De zuurgraad van iets wordt uitgedrukt in pH. Hoe lager de pH hoe zuurder en hoe hoger de pH hoe meer basisch of alkalisch iets is.

Ten eerste is het goed om te bepalen over welk deel van ons lichaam we het hebben met betrekking tot verzuring. Ons lichaam heeft namelijk organen en vloeistoffen met allemaal verschillende zuurgraden. Ons speeksel, onze maag, onze darmen en ons bloed; om er maar een paar te noemen. Onze maag is heel zuur en heeft een zeer lage pH tussen de 1.5 en 2.5. Dit is heel belangrijk, anders zouden we eiwitten niet goed kunnen afbreken in de maag. Ons speeksel en onze darmen zijn veel minder zuur. Maar zelfs in de loop van de darmen verschilt de pH.

Als er over verzuring van ons lichaam wordt gesproken gaat het meestal over het pH gehalte van ons bloed. Ons bloed heeft een pH tussen de 7.35 en 7.45. En ons lichaam heeft meerdere mechanismen om te zorgen dat dit ook daadwerkelijk tussen deze waarden blijft. Ze doet dit via chemische buffers, het ademhalingsstelsel en het uitscheiden van stoffen via de nieren. Dit is van levensbelang!

Kun je makkelijk testen of je bloed te zuur is? Nee!

Er zijn allerlei teststrookjes op de markt die bijv. de pH van je speeksel of urine kunnen meten. Dit zegt echter niets over de pH van je bloed. Ook via een meting van veneus bloed kan dit niet worden bepaald. Dit kan alleen door arterieel bloed af te nemen. Dit wordt eigenlijk alleen gedaan in acute situaties op de intensive care of eerste hulp afdeling.

Waar komt de theorie vandaan dat vlees verzurend werkt op ons bloed? En dat het calcium onttrekt aan onze botten?

Dit is gebaseerd op onderzoek uit de vorige eeuw waarbij werd aangetoond dat bij het eten van veel vlees er meer calcium in de urine werd uitgescheiden. De gedachte was dat dit uit de botten werd onttrokken. Deze theorie is echter onjuist gebleken (1). Waarschijnlijk komt de grotere uitscheiding van calcium door het feit dat er veel makkelijker en dus meer calcium dan nodig wordt opgenomen uit vlees dan uit plantaardige voeding. Het overtollige wordt dan in de urine uitgescheiden.

Zou voeding überhaupt in staat zijn om de pH van ons bloed te veranderen?

Als voeding in onze maag komt met een zuurgraad van bijvoorbeeld 2, dan houdt dit in dat hoe alkalisch de voeding die je eet ook is, het maagzuur wel zo’n 10 miljoen keer zuurder is. De pH van de voeding heeft daardoor geen enkel effect op de uiteindelijke pH in je bloed.

Vlees op zich heeft een pH van ongeveer 7. Door het slachten, wat afbraak van glycogeen tot gevolg heeft, komt dit uiteindelijk uit op een pH tussen 5 en soms wel 8 (dry aged biefstuk bijv.). Groenten en fruit hebben flinke verschillen in pH; een citroen bijv. is flink zuur en heeft dus een lagere pH. Toch worden bladgroenten en fruit bijna allemaal onder alkaliserende voeding ingedeeld, omdat de theorie is dat ze een alkaliserend effect hebben. Dit komt dan door de mineralen die ze bevatten zoals calcium, kalium en magnesium.

Mineralen zijn enorm belangrijk voor onze gezondheid.

Mineralen kunnen we alleen via onze voeding en onze huid (denk aan magnesiumolie)  binnen krijgen. Een voeding die bestaat uit vooral vlees, vis, eieren en dierlijke vetten bevat deze mineralen in ruime mate en deze zijn ook goed opneembaar.

Mineralen uit plantaardige voeding zijn echter minder goed opneembaar en worden door veel antinutriënten gebonden en dus niet opgenomen. Oxalaten in bijv. spinazie binden het aanwezige calcium, zodat er nauwelijks opname van calcium plaatsvindt.

Uit reviews is ook gebleken dat er geen oorzakelijk verband is tussen zure voeding, alkaliserend water en kanker (2) en dat alkaliserende voeding geen effect heeft op de botdichtheid (3).

 

Er is dus geen enkel bewijs dat het eten van veel vlees je bloed verzuurt.

Bedenk daarbij dat er veel natuurvolken zijn (geweest) die nauwelijks tot geen toegang hadden tot groenten en fruit. Zij aten bijna alleen dierlijk voedsel en kenden geen chronische welvaartsziekten die in verband worden gebracht met verzuring van ons bloed.

 

  1. https://academic.oup.com/jcem/article/90/1/26/3058015?login=false De invloed van het eten van vlees op het calcium gehalte in botten.
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27297008/ review studie van de associatie tussen voeding met een lage pH, basisch water (hoge pH) en kanker.
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21529374/ Relatie tussen basische voeding en gezonde botdichtheid.