Vitamine A in je zwangerschap

13-02-2023 15:42

Als je zwanger bent is het natuurlijk belangrijk dat je via je placenta alle voeding kunt geven aan je ongeboren kindje die het nodig heeft om zich optimaal te ontwikkelen tot een gezonde baby. Een eerste vereiste is dan natuurlijk dat jij zelf die voedingsstoffen in je lichaam hebt.

Wat je niet hebt kun je ook niet geven!

De natuurvolken bezaten deze kennis en daarom kregen zwangere vrouwen de voeding die de meeste voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen bevatten. Afhankelijk van de voeding waar ze over konden beschikken, bestond dit uit 1 of meer van de volgende producten: orgaanvlees, dierlijk vet, vis, viseitjes en schelpdieren. Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan de vet oplosbare vitamines A, D3, E en K2, alle B-vitamines en alle mineralen.

Dit advies zien we niet terug in officiële richtlijnen voor zwangere vrouwen in onze maatschappij. O.a. het eten van lever wordt zelfs afgeraden. Maar waarom?

Dit is op basis van een epidemiologische studie uit 1995 waar 22.000 vrouwen werden gevraagd over hun eetgewoonten en supplementgebruik. Er werd geen verschil gemaakt tussen vitamine A die van nature voorkomt in voeding, toegevoegde synthetische vitamine A (bijv. aan margarines) en die uit supplementen; ook werden er geen vit. A waarden in het bloed bepaald (1). De conclusie was dat verhoging van vit. A inname gepaard ging met een toename van een aantal aangeboren afwijkingen.

We worden bang gemaakt voor een te hoge inname, maar niet voor een te lage inname…

Hier tegenover staan echter studies die laten zien dat een te laag vitamine A gehalte in het bloed bij de moeder een toename laat zien van geboorteafwijkingen (2). En ook zijn er meerdere onderzoeken die bij een heel hoge inname van vitamine A (meer dan 15.000 microgram) geen aangeboren afwijkingen laten zien. (3)

Bedenk dat epidemiologische studies nooit oorzakelijke verbanden kunnen aantonen.

Denk aan het feit dat er altijd brandweerauto’s worden gesignaleerd bij huizen die in brand staan. Kun je dan zeggen dat de brandweerauto de oorzaak van de brand is? Als er verbanden te zien zijn, dan is het belangrijk dat er vervolgstudies in bijv. in klinische setting worden gedaan. Dit is echter tot nu toe niet gedaan.

We weten wel uit biochemisch onderzoek dat vitamine A letterlijk van levensbelang is voor de ontwikkeling en groei van een foetus. 

Het is een voorwaarde voor de gezonde ontwikkeling van het hart, het zenuwstelsel, de longen en de nieren. Maar ook voor de ogen, de thymus, de schildklier en de lever.  Daarnaast heb je alle vet oplosbare vitamines met vet nodig om mineralen te kunnen opnemen en verwerken.

Natuurvolken geven zwangere vrouwen voedsel dat wel 10x meer vitaminen, waaronder vitamine A, en mineralen bevat dan hier aan zwangere vrouwen wordt geadviseerd.

Weston Price zag in zijn jarenlange onderzoek van natuurvolken dat ze hoog nutriëntrijke voeding aten met extra hoge aandacht voor de zwangere vrouwen en dat aangeboren afwijkingen nauwelijks voorkwamen. Hij zag dat zij tot wel 10 x meer vitamines, waaronder vitamine A en mineralen aten dan wij doen.

Het voedingscentrum raadt zwangere vrouwen 750 microgram per dag te eten en max. 3.000 microgram: dat houdt in dat ze afraadt om lever, leverworst en paté te eten. Terwijl we weten dat deze vitamine van levensbelang is.

‘The Weston Price Foundation’ raadt aan om in de zwangerschap zo’n 15.000 microgram (= 50.000 IE) per dag aan vitamine A binnen te krijgen. Omdat je lever makkelijk vitamine A opslaat kun je de ene dag meer eten dan de andere dag om aan een gemiddelde te komen van 50.000 IE.

Runderlever bevat per 100 gr ongeveer 53.000 IE. Je kunt dan bijv. 1 tot 2 keer per week 100 gr lever eten, dagelijks aangevuld met 1 of meer eieren en 50 tot 100 gr boter. Daarnaast is een natuurlijk gefermenteerde levertraan die ook voorziet in vitamine D3 en omega 3 een goede idee.

Een wortel bevat geen vitamine A!

Is het eten van bijv. wortels dan een goede bron van vitamine A, ofwel retinol? Nee! In plantaardige voeding zit géén vitamine A, maar bèta caroteen dat in theorie kan worden omgezet in vitamine A. In de praktijk ligt dit echter tussen de 3 en 10% (4).  Daarbij neem je ook niet alle bèta caroteen op die een plant, zoals de wortel, bevat.

Ga zelf verder op onderzoek en volg niet alleen het advies op van een arts, verloskundige of andere ‘autoriteit’ en doe vooral wat goed voelt. Wat geef jij je kindje graag mee?

 

Referenties:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7477116/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8622412/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9988877/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9988877/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9240579/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2854912/?_kx=IlfHkkT6B7Fqj9H9bpDSnqZ2SRL8YnqOpRRRCtPeK7g%3D.WY2S6U#:~:text=Recent%20studies%20reported%20that%20the%20conversion%20efficiency%20of%20dietary%20%CE%B2%2Dcarotene%20is%20in%20the%20range%20of%2010%20to%2028%3A1%20by%20weight%20(15%E2%80%9319).