Voeding en hormoonbalans

Is het moeilijk om (blijvend) af te vallen of om gezond gewicht te houden?

Bij standaard voedingsadviezen worden er vaak dingen over het hoofd gezien, zoals de rol van onze hormonen en gezondheid van ons maag/darm stelsel. Ook is de theorie "calorieën in = calorieën uit" inmiddels achterhaald. Het is een natuurwet dat energie gelijk blijft; er kan dus niets verdwijnen. Maar ons lichaam is geen machine, het is een levend organisme, waarin enorm veel ingenieuze processen plaatsvinden. Het kan bijv. zijn dat je energie als vet opslaat en je geen toegang krijgt tot die opgeslagen energie, terwijl je dit eigenlijk graag zou gebruiken om actief te sporten, waar je je nu niet fit genoeg voor voelt. Hier spelen o.a. hormonen een rol in.

 Hormonen hebben o.a. invloed op je eetlust en cravings, je energie niveau en dus de mate van beweging, de mate waarin je vet kunt verbranden en de hoogte van je verbranding en de mate van energie opslag in de vorm van vet. Mensen met een Westers voedingspatroon zitten voornamelijk in een suikerverbranding en kunnen soms heel moeilijk in hun vetverbranding komen en dus hun opgeslagen vet benutten.

Het is dus belangrijk om met je voeding bij te dragen aan een goede hormoonbalans. Hiermee kom je veel makkelijker op een gezond gewicht en zul je ook je gezondheid verbeteren en fitter zijn.

Daarbij moet je ook kijken hoe het met de opname van voeding door het verteringsstelsel is gesteld. Slechte eiwitvertering, intoleranties, slechte opname van vitaminen en mineralen: ze spelen ook een rol in de mogelijkheid om een gezond gewicht te bereiken en de gezondheid te verbeteren.

Bij het opstellen van het voedingsadvies ga ik uit van jouw startpunt (gezondheidssituatie, hormoonanalyse en voedingspatroon) en maak ik gebruik van mijn kennis en ervaring met o.a. paleo, low carb, (intermittend) fasting, ketogeen, carnivoor, Weston Price, GAPS enz

. De basis hierbij is altijd verse en zoveel mogelijk biologische en zelf bereide voeding.

 
 

   

 
 
 
 
 

 

 

Wist je dat?

  • Met diëten waarbij je kilo's per week verliest, je voornamelijk vocht aan het verliezen bent. Voor blijvend resultaat zal er vet moeten verdwijnen.
  • Diëten je hormonen uit balans kunnen brengen, waardoor je op den duur juist minder afvalt of zelfs weer meer aankomt.
  • Het eten van voldoende goede eiwitten en vetten belangrijk is voor een goede gezondheid en een slank lijf. Het lichaam heeft eiwitten nodig voor groei, onderhoud en reparatie van alle lichaamscellen. Eiwit is een hoofdbestanddeel van spieren, weefsels, organen en een aantal hormonen: eigenlijk van ons hele lichaam! Vetten zijn een bron van energie voor het lichaam, maar ook vetten zijn belangrijk voor veel andere lichaamsprocessen en zijn net als eiwitten ook belangrijke bouwstenen, o.a. van een aantal hormonen.
  • Veel voedingsmiddelen uit de supermarkt je eetlust opwekken en ook verslavend kunnen zijn, zodat maat houden wel heel lastig wordt.
Ik ga je leren welke voeding bij jou past: die je gezondheid verbetert, je fitter maakt, je verzadigt, je slank maakt; kortom die je langdurig blij maakt!